rectangular

Wednesday, 25 September 2013

::Makanan Kesukaan Rasullulah::

Rasanya info ni memang bagus saya kongsi dengan semua n untuk saya juga :). INI tentang makanan kesukaan Nabi kita Nabi Muhammad S.A.W , So jom baca n cuba makan makanan ni ok...amik kat fb kiter je :)


1. Barli : Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma : Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin: Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur : Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.
5. Madu: Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis): Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.
7. Susu : Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan: Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun: Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima: Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka: Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)
12. Air: Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.
Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat

Jangan lupa share untuk kawan2 yang lain ye..

8 comments :

  1. banyak kelebihan kalau ikot makanan sunnah nie kak :)

    ReplyDelete
  2. huhu...tekak nana tak boleh terima susu,kalau susu dutch lady coklat tu suka,hehe

    anlene coklat pun kena minum tutup hidung:)

    apapun terima kasih atas perkongsian kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HURM SUSU LA SDP :) kn belajar la minum ....untuk kesihatan

      Delete
  3. terima kasih awk. alhamdulillah, suka pula information ni :)

    ReplyDelete
  4. tq for sharing.. :)
    saya suka buah tin.. masa tunang bertugas kat lubnan haritu, merasa la juga.. sedap.. tak sngka pula kelebihan dia untuk merawat buasir..
    sebab sometimes sy susah nak membuang..
    tp suruh en.tunang belikan lagi haritu sebelum dia hbis tugas, tak smpat dh nak cari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat pasaraya ada la mimi try google tgk tak slah anis ada hurm tapi dah en tunang ada suruh ja die k... :)

      Delete

thanks for u`r comment