rectangular

Monday, 2 September 2013

Tumit Merekah? APa TU?????

Assalamualaikum,,,,,
Lama i diam kan ...hurm  x brapa sihat sikit kebelakangan ni....hope u alls sihat k....hari ni i dah start keja but still sakit lagi kepala ni hurm makan ubat pun x jadi apa mungkin dah terlalu banyak sangat kot ubat dlm bdn ni sbb 2 x jadi apa pn  :)...belog i pun dh  lama x update he2...thats y  my belog pun sunyi je mcm tuan nye..

hari ni nak cerita pasal tapak kaki merekah /tumit kaki merekah.....especially for gals out there :)
Tumit Kaki Merekah ? Apa Itu....
Jangan biarkan diri merana, dan Gayamu pula entah kemana.......


sumber : google
 

Kadang-kadang kita sebagai wanita ni selalu terlepas pandang tentang penjagaan tumit kan ?Yang nak dijaga sangat kat muka kan? hurmm memang muka 2 aset penting and  first sekali org nak tengok  org tengok  muka dulu kan tapi kita kan wanita  so tumit kaki pun penting  juga kan? 

Berangan disiang hari ke nak  menyarung Stiletto manolog? huh namun semua itu akan berakhir pabila kamu terhenjut2 menahan kesakitan . So before u alls nak invest ratusan ringgit hanya untuk membeli kasut kasut mewah pastikan dahulu kaki kamu bersedia .....

APA ITU Tumit Merekah:
Ianya terjadi pabila kulit tapak kaki menjadi terlalu kering , ditambah lagi dengan keadaan tepi tumit yang juga berkematu.... keadaan ini dianggap normal namun jika tidak diberikan rawatan rekahan ia akan menjadi bertambah serius sehinggakan berdiri sahaja sudah terasa sakit yang teramat sangat apatah lagi ia mula berdarah dan dijangkiti kuman. Antara faktor2 penyebab kaki merekah ialah :
  • cara berjalan yang memberi `tekanan` kepada tumit
  • Obesiti-Bagi mereka yang terlebih berat badan , ini salah satu faktor kerana ia akan menambah tekanan pada tumit 
  • berdiri terlalu lama terutamanya di atas lantai yang keras
  • kasut yang dipakai terbuka di belakang kaki. Ia memberi ruang untuk tumit menjadi semakin mengembang..
  • kesan2 dari penuaan
  • atau hasil dari pencemaran kimia
(sumber faktor2 penyebab:google)
Hari ini terlalu banyak produk2 farmasutikal yang boleh di beli untuk membantu mengurangkan dan mencegah masalah tumit merekah ini ,antara contoh yang pernah saya cuba ialah aiken and vaseline so try la k... x salah mencuba untuk mencegah kan :)


4 comments :

  1. kaki saya pon merekah jugakk... dh mcm nenek tua dh ^_^

    ReplyDelete
  2. hannis syer info je tau.... try la tgk mcm yang hannis suggest 2 :)

    ReplyDelete

thanks for u`r comment